Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Dossier: coronavirus

Wij snappen dat er nu veel op je afkomt. Bekijk hier wat je kunt doen en welke regelingen de overheid aanbiedt. Wij zorgen ervoor dat deze pagina up-to-date blijft, zolang we met het Coronavirus kampen. 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent het coronavirus

Voor het laatst geüpdatet: 31 maart, 14.15 uur

Dinsdag 31 maart

NOW-regeling klaar, loketten bijna open.

De voorwaarden van deze Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) zijn vandaag bekend gemaakt. UWV streeft ernaar dat bedrijven vanaf 6 april een aanvraag kunnen indienen. Bedrijven die aan de voorwaarden voldoen, kunnen binnen twee tot vier weken een voorschot verwachten. 

Meld ontbrekende sbi-codes voor Tegemoetkoming schade COVID-19 (TOGS-regeling)?

Sinds afgelopen weekend is bekend geworden welke bedrijven er in aanmerking komen voor de TOGS-regeling. Een groep ondernemers heeft zich echter beklaagd over het feit dat ze volgens hun sbi-code in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel niet in aanmerking komen voor deze regeling. Via deze link kan je daar melding van maken bij de RVO m.b.t. ontbrekende sbi-codes. 

Maandag 30 maart

Geen relevant ondernemersnieuws.

Zondag 29 maart

Uitbreiding regeling getroffen sectoren: ook ondernemers in de non-food kunnen aanvragen doen

Extra groepen ondernemers in de non-food-sector zoals winkeliers kunnen vanaf maandag 30 maart 2020 ook gebruikmaken van de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS). Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft vandaag de uitbreiding bekend gemaakt van de regeling.

Zaterdag 28 maart

Kabinet besluit: Toch financiele hulp voor ondernemers die na januari zijn begonnen

Ondernemers die vanaf 1 januari 2020 zijn begonnen komen toch in aanmerking voor financiële ondersteuning in het kader van de tijdelijke noodregeling voor zelfstandige ondernemers (Tozo). Je leest hier meer over de voorwaarden voor deze groep ondernemers. 

Ondernemers getroffen sectoren coronavirus kunnen tegemoetkoming aanvragen

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft gister de eerder aangekondigde regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) geopend. Deze kabinetsmaatregel, eerder bekend gemaakt als Noodloket, is voor ondernemers die rechtstreeks getroffen worden door de maatregelen het kabinet in de coronacrisis. Je leest hier meer over de regeling voor getroffen sectoren. 

Vrijdag 27 maart

Aanvraag Tozo regeling mogelijk voor ondernemers uit deze gemeente

Voor deze gemeente is het al mogelijk om een aanvraag in te dienen voor de Tozo regeling. Vul onderaan dit dossier het contactformulier in en wij mailen meer informatie om de aanvraag voor de Tozo regeling in te dienen.

Meeste noodloketten ondernemers en zzp'ers gaan na het weekend open

Na het weekend gaan de meeste noodloketten voor ondernemers en zelfstandigen officieel open. Vandaag zal het kabinet meer details over de regelingen bekendmaken, zeggen bronnen tegen de NOS. Alleen de regeling die de loonkosten van ondernemers overneemt gaat pas 6 april van start. 

Politiek Den Haag zet 40.000 ondernemers buiten spel in coronatijd

Nu de coronacrisis zijn intrede heeft gedaan in (ondernemend) Nederland en de eerste rook is opgetrokken is duidelijk geworden dat politiek Den Haag één grote groep ondernemers vergeet. Namelijk de startende zzp’ers die vanaf 1 januari 2020 zijn gestart met ondernemen. En is dat wel terecht? Initiatiefnemer van het Startersloket Joeri Goede schreef daar deze blog over. 

Donderdag 26 maart

Strop dreigt voor pas gestarte zzp’er

Zzp’ers die door de coronacrisis geen inkomsten meer hebben, kunnen een uitkering krijgen van maximaal €1500 per maand zonder vermogens- en partnerinkomenstoets. Dit geldt mogelijk niet voor ondernemers die op of na 01-01-2020 zijn gestart. Joeri Goede van Stichting Startersloket voorziet voor ruim 40.000 startende ondernemers financiële nood ontstaan. Je leest hier meer over het artikel van De Financiële Telegraaf.

Woensdag 25 maart

Geen relevant ondernemersnieuws.

Dinsdag 24 maart

De overheid neemt extra maatregelen tegen het coronavirus

De overheid neemt aanvullende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. hierbij worden de eerdere maatregelen aangescherpt. Waar je als ondernemer rekening mee moet houden lees je in dit artikel.

Maandag 23 maart

Compensatieregeling getroffen sectoren bijna open

Bent je als ondernemer getroffen door overheidmaatregelen ter bestrijding van de coronacrisis? Er komt een tegemoetkoming van €4.000,-- voor de eerste nood. Nog niet alle details van de regeling zijn bekend. Zodra ze bekend zijn, delen we dat direct op deze pagina.

Veelgestelde vragen over de 'Compensatieregeling getroffen sectoren'

De gezondheidsmaatregelen van het kabinet hebben enorme consequenties voor de inkomsten in een aantal sectoren in het bijzonder. Zoals bijvoorbeeld de (verplichte) sluiting van eet- en drinkgelegenheden en annuleringen in de reisbranche. Bedrijven uit deze sectoren kunnen deze inkomsten moeilijk inhalen wanneer het coronavirus achter de rug is. Via dit artikel  lees je enkele veelgestelde vragen omtrent de compensatieregeling. 

Zondag 22 maart

Geen relevant ondernemersnieuws.

Zaterdag 21 maart

Minister Koolmees: maak geen misbruik van economisch noodpakket

Minister Koolmees van Sociale Zaken doet een moreel beroep op mensen om niet klakkeloos financiële ondersteuning van de overheid aan te vragen als ze erop achteruitgaan in inkomsten door het coronavirus.

5 tips voor ondernemers tijdens de coronacrisis

De coronacrisis heeft veel impact op ondernemend Nederland. Bij het KVK  komen dagelijks vele ondernemersvragen binnen over bedrijfsvoering, personeel en regelgeving. In onderstaande video hieronder geven ze 5 praktische tips. 

Vrijdag 20 maart

Koolmees: crisispakket is ongekend

De overheidssteun voor ondernemers in deze coronacrisis is van een historische omvang. Met de crisismaatregelen die het kabinet deze week aankondigde neemt de overheid grote delen van de Nederlandse economie over. Je leest hier meer over het crisispakket. 

Extra fiscale en economische maatregelen vanwege het coronavirus

Het kabinet kondigt in een nieuwe brief aan de Tweede Kamer een extra pakket maatregelen aan bovenop de fiscale en economische maatregelen die donderdag 12 maart jl. zijn genomen. De meest opvallende maatregelen zijn de verlaging van de invorderings- en belastingrente naar praktisch 0 procent en de (onmiddellijke) vervanging van de regeling werktijdverkorting door een tegemoetkoming in de loonkosten. Je leest hier meer over deze extra maatregelen.

Donderdag 19 maart

Minister Koolmees: 'Aantal weken nodig om zzp-maatregel uit te werken'

Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) en ondernemers die direct geraakt worden door de coronacrisis, moeten nog even geduld hebben totdat zij van de dinsdag aangekondigde noodmaatregelen gebruik kunnen maken. Dit maakte minister Koolmees gister bekend. Je leest hier meer over de zzp-maatregelen. 

Banken geven MKB-bedrijven half jaar uitstel van aflossing leningen

Kleinere ondernemingen, met een financiering tot 2,5 miljoen euro, kunnen een half jaar uitstel krijgen van de aflossing van hun leningen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken is de nood onder ondernemingen hoog. Via deze link lees je welke banken meewerken aan deze regeling. 

Woensdag 18 maart

Voorwaarden over extra tijdelijke ondersteuning voor zzp'ers zijn bekend

De extra tijdelijke ondersteuning voor gevestigde ondernemers is gemaakt voor zelfstandig ondernemers die in de knel komen door de Corona-crisis. Voor hen heeft het kabinet financiële ondersteuning beschikbaar gesteld. Het kabinet doet een moreel appel op ondernemers om zich alleen in die situatie te melden. Zo voorkomen we onbedoeld gebruik van publieke middelen en onnodige druk op de uitvoering. Je leest hier meer over deze voorwaarden. 

Met deze maatregelen wil het kabinet zzp’ers uit de brand helpen

Het kabinet geeft gehoor aan de noodkreet van zzp-organisaties om coulant te zijn bij het verlenen van steun aan zzp’ers en maakt miljarden euro’s vrij om ondernemers en zzp'ers door de coronacrisis te helpen. In dit artikel zetten we de hoofdpunten op een rij.

Veelgestelde ondernemersvragen over het coronavirus

Steeds meer ondernemers hebben vragen over de gevolgen van het coronavirus voor de eigen bedrijfsvoering. De Kamer van Koophandel heeft de meest gestelde vragen verzameld en bespreekt ze hieronder. 

Dinsdag 17 maart

Kabinet gaat het bedrijfsleven ondersteunen

Het kabinet gaat het bedrijfsleven met tientallen miljarden ondersteunen vanwege de coronacrisis. Op een persconferentie zei minister Hoekstra van Financiën dat de maatregelen alleen al de komende drie maanden 10 tot 20 miljard euro gaan kosten. Als de crisis aanhoudt, worden de steunmaatregelen verlengd. Je leest hier meer over de maatregelen. 

Hieronder kijk je direct de hele persconferentie terug.

Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)

Ondernemers die minimaal 20% minder omzet verwachten, kunnen bij uitkeringsinstantie UWV werktijdverkorting aanvragen. Wanneer dit verzoek wordt goedgekeurd betaalt de overheid (maximaal) 90% van het salaris. In de oude regel was dat 75%. Hierbij is de eis van de overheid dat personeel niet ontslagen wordt en dat ze de rest van het loon zelf doorbetalen. Je leest hier meer over deze nieuwe regeling.

In onderstaande video wordt deze regeling verder uitgelicht door Van Gelderen Arbeidsrechtadvocaten. 

Het coronavirus: Wat zijn de risico’s en mogelijkheden voor jou als ondernemer? 

Met het oplopend aantal besmettingen nemen ook in ons land de gezondheids en economische zorgen over het coronavirus toe. Vele sectoren krijgen zware klappen. Op 17 maart hebben inmiddels ruim 70.000 bedrijven werktijdverkorting aangevraagd.Wat zijn de risico’s en mogelijkheden voor jou als ondernemer? Je leest het hier

Betalingsproblemen door coronavirus? Uitstel van betaling mogelijk voor ondernemers!

Om de gevolgen van het coronavirus voor (startende) ondernemers te verzachten, neemt de Belastingdienst maatregelen. Ben je ondernemer en heb je betalingsproblemen door het coronavirus? Dan kun je de Belastingdienst vragen om bijzonder uitstel van betaling. Je leest hier meer over het aanvragen van uitstel van betaling. 

Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) 

Om ondernemers die door de coronacrisis zijn getroffen te helpen zijn de regels voor de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) aangepast. Deze aangepaste regeling wordt de BMKB-C genoemd. Met de maatregel kunnen bedrijven onder gunstigere voorwaarden geld lenen bij de bank. Hiermee kunnen rekeningen betaald worden of is het mogelijk om betalingsachterstanden weg te werken. Je leest hier meer over deze regeling.

Maandag 16 maart

5 praktische tips: jouw bedrijf en het coronavirus

Veel ondernemers zijn gedupeerd door het corona virus. Marije Sliphorst, advocaat bij Abma Advocaten geeft je 5 tips voor jouw bedrijf. Je leest haar blog hier

Vrijdag 13 maart

Deze 7 tools zijn heel handig om thuis mee te werken als ondernemer!

Corona slaat om zich heen in Nederland. Veel zelfstandigen zien zich gedwongen om door de vergaande coronamaatregelen vanuit huis te werken. Dat kan best onwennig zijn, zeker als je veel communicatie hebt met de klant. Gelukkig zijn er allerlei handige oplossingen. Wij hebben de 7 beste thuiswerk tools op een rij gezet voor jou als ondernemer. Je leest er hier meer over.

Zo maak je van een coronaprobleem een coronakans als zzp'er

Het coronavirus slaat om zich heen in ondernemend Nederland. Ook veel zzp'ers merken de gevolgen: Evenementen worden afgelast, het regent annuleringen en er wordt , tegen de adviezen in, druk gehamsterd in de supermarkten. Echter, je kunt deze periode ook zien als een kans. Martijn Pennekamp schreef er deze blog over. 

Kamer van Koophandel opent coronaloket

Het KVK Coronaloket is telefonisch bereikbaar voor al je ondernemersvragen, op werkdagen tussen 08:30 en 17:00 uur.

Klik hier om het coronaloket van de KvK te bezoeken of bel direct: 0800-2117.

Vragen?

Heb je specifieke vragen omtrent de mogelijkheden bij de gemeente m.b.t. de tijdelijke ondersteuning? Vul dan onderstaand contactformulier in.

Contactformulier

Regionale kennispartners

agenda

Data ophalen ...

Blog

Politiek Den Haag zet 40.000 ondernemers buiten spel in coronatijd


5 praktische tips: uw bedrijf & corona virus


Lees meer

Nieuws

Kom jij in aanmerking voor Tegemoetkoming schade COVID-19 (TOGS-regeling)?

Sinds afgelopen weekend is bekend geworden welke bedrijven er in aanmerking komen voor de TOGS-regeling. Een groep ondernemers heeft zich echter beklaagd over het feit dat ze volgens hun sbi-code in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel niet in aanmerking komen voor de TOGS-regeling. Dit terwijl ze wel schade hebben door de noodgedwongen sluiting, de inperking van bijeenkomsten en/of het negatieve reisadvies buitenland.

Uitbreiding regeling getroffen sectoren: ook ondernemers in de non-food kunnen aanvragen doen

Extra groepen ondernemers in de non-food-sector zoals winkeliers kunnen vanaf maandag 30 maart 2020 ook gebruikmaken van de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS). Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft vandaag de uitbreiding bekend gemaakt van de regeling, die eerder bekend was als het Noodloket. De TOGS is specifiek bedoeld voor bedrijven die rechtstreeks worden getroffen door kabinetsmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Lees meer
Aanvraag tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) in de Gemeente Hollands Kroon
Aanvraag compensatieregeling tegemoetkoming schade COVID-19
Aanvraag Bijzonder uitstel van belasting
Dossier: coronavirus
Start met het stappenplan van het Startersloket
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Starten met je uurtarief
Lees meer